Uncategorized

Knitting the Veritas Colette

Debardeurs: ze zijn weer helemaal terug van weggeweest, maar ik was toch niet meteen zeker of het iets voor mij was. Ze doen mij vaak denken aan de iets minder hippe outfits uit de jaren 70, maar toch vond ik het het proberen waard. Toen Veritas me vroeg of ik een nieuw breiproject wou uitproberen, zegde ik dan ook meteen toe!

Sweater vests: they’ve made a huge comeback. I’ve been seeing them everywhere on social media, but I have to admit that I’m not quite sure whether they’re really my thing. They often remind me of the not-so-trendy outfits from the 70s, and those outfits don’t really need to come back… I do sometimes like the look of them, so when Veritas asked me to try out their new knitting project, I decided to just give it a go!

Veritas brengt de laatste tijd steeds vaker leuke DIY-ideeΓ«n uit die heel makkelijk te maken zijn. Denk maar aan de gebreide ‘Babette’, die inmiddels bijna een begrip is geworden. Ik heb ze zelf ook al gemaakt, en het patroon was perfect te volgen. Voor het volgende brei-project met bijpassende wol ging Veritas voor iets meer uitdaging, en zo was de Colette geboren. Dit keer was het geen patroon met alleen maar rechtse en averechtse steken, maar met een halve patentsteek. Deze steek kan in het begin best moeilijk zijn, maar na een paar toeren heb je het vast en zeker onder de knie.

Veritas has been releasing cute new DIY ideas more and more recently, and the good thing is that they’re all pretty easy to recreate. You might remember the knitted ‘Babette’, which has become a real staple among knitters. I’ve made my own Babette, and the pattern was really easy to follow. For the next knitting project (including new yarn!), Veritas went for something that’s a bit more challenginge, and the Colette was born. This time it wasn’t a basic pattern with simple knit and purl stitsches, but with a half brioche stitch. This stitch might be challenging at first, but after a few rows you’ll really get the hang of it.

Laat ik eerst wat meer vertellen over wat ik precies breide. Ik had het eerder al over debardeurs, en de Colette is daar ook een variant op. Deze debardeur is niet zoals de typische debardeurs, maar kreeg enkele updates: hij is in een andere steek gemaakt, is meer oversized, en heeft een ander soort hals. Ik vind het een leuke nieuwe versie, die er best hip uitziet!

Let’s first talk about what exactly I knitted. I’ve mentioned the oh-so-popular sweater vests before, ant the Colette s one as well. This sweater vest is a bit different because it got a few updates: it’s made in a different stitch, it’s more oversized and it has a different kind of neckline. I think it’s a cool new version that looks really trendy!

Bij de Colette hoort ook een bijpassende wol met dezelfde naam. Ik vind de wol erg mooi, en hij is ook heel zacht. Het enige nadeel is dat hij best veel pluist, en dat kan wel eens rommelig worden. Verder breit de wol heel makkelijk, en ontrafelt hij niet te hard.

What’s cool is that the Colette comes with special yarn that has the same name. It’s been especially created for this knitting project. The only downside to the yarn is that it sheds quite a lot of fluff, so things can get pretty messy pretty quickly. But the yarn is really easy to knit with, and it’s pretty.

Wat vind ik nu van het eindresultaat? Ik ben best tevreden! De debardeur ziet er leuk uit, en je kan hem op veel manieren dragen (over een T-shirt, over een jurk …). Ik moet er nog wel aan wennen omdat het model niet zoveel vormen laat zien, maar ik ga er zeker wat mee experimenteren. En wie weet word ik nog grote fan van debardeurs!

What’s the verdict? I’m really happy with my knitting! The sweater vest looks cute, and you can style it many different ways (over a T-shirt, over a dress …). I do have to get used to the shape because it’s quite oversized, but I’ll definitely be trying some things out. And who knows: I might start liking sweater vests!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Email
Facebook
Instagram
%d bloggers like this: