Outfit

A Mary Quant Style Minidress

Als je de woorden ‘vintage kleding’ en ‘zelf maken’ in één zin gebruikt, heb je mij meteen helemaal mee. Toen ik erachter kwam dat het Victoria & Albert museum in Londen gratis patronen online had gezet van jurken van modeontwerpster Mary Quant, wilde ik dan ook meteen aan de slag gaan. Het duurde even voor ik een perfect stofje had gevonden, maar een paar weken geleden ging ik dan eindelijk aan de slag om mijn eigen Mary Quant minijurk te maken.

If you use the words ‘vintage clothing’ and ‘DIY’ in the same sentence, you have my full attention. When I found out that the Victoria and Albert Museum in London posted free patterns of dresses by Mary Quant, I immediately wanted to make them. It did take quite a while before I found the perfect fabric to sew with, but a couple of weeks ago I finally went ahead and made my own Mary Quant style minidress.

Mary Quant is een heel bekende modeontwerpster uit het Verenigd Koninkrijk die vooral in de jaren 60 erg bekend werd door haar iconische minijurken. Het silhouet was telkens heel simpel, maar toch werd ze er wereldberoemd mee. Ik leerde Mary Quant vooral kennen via een documentaire over de behind the scenes van het V&A museum in Londen. In één specifieke aflevering bespraken ze een nieuwe tentoonstelling over de Britse modeontwerpster, en zo kwam ik uiteindelijk bij de online patronen terecht.

Mary Quant is a well-known fashion designer from the UK who became very famous in the sixties with her iconic minidresses. The shape of her dresses are quite simple, but they still made her world famous. I got to know about Mary Quant through a documentary about the behind the scenes of the V&A Museum in London. In one specific episode they talked about the British fashion designer and that is also how I eventually found out about the free sewing patterns.

Ik vind het heel knap en leuk dat het museum dit patroon gratis ter beschikking stelt. Zo kan iedereen die wil voor zichzelf een echte sixties jurk maken, helemaal zoals je zelf wil. Dat is namelijk het allerleukste aan dit patroon: je begint met een basis, en kan dan de hele afwerking kiezen (denk maar aan de hals, zakken, mouwen, enzovoort). Dat was ook het idee bij veel van de jurken van Mary Quant: ze vertrok vaak van een basismodel, en paste dat dan telkens wat aan.

I think it’s really cool that a museum puts a free pattern online like this. This way, everyone can make their own perfect sixties dress, and customize it completely. That is, in my opinion, the greatest thing about this pattern: it’s entirely customizable. You start with the basics, and then you choose how you want the dress to be finished (the collar, pockets, sleeves, and so on). That was also the thing with a lot of Mary Quant’s dresses: she started with a standard shape, and then she added different elements to it every time.

Ik hoor je al denken: waar kom je in godsnaam aan een stuk stof dat zó perfect is voor dit project? Wel, de stof die ik hier gebruikte was in een vorig leven een vintage gordijn of laken. Leuk toch? Toen ik dit stuk stof tegenkwam wist ik meteen dat ik deze jurk mee wou maken, en ik vind het eindresultaat helemaal geweldig.

I know you’re all thinking it right now: where would you find a piece of fabric that is so perfect for a sixties style dress like this one? Well, the fabric that I used here was actually some kind of vintage sheet or curtain. Isn’t that just great? When I came across this sheet I immediately knew that I would turn it into a dress like this. And I absolutely love the result.

dress – Mary Quant style minidress | bag – Hvisk | shoes – Gabor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Email
Facebook
Instagram
%d bloggers like this: