Outfit,  Vintage

In True 1940s Fashion

Soms kan ik er echt van genieten om me helemaal op te tutten in de stijl van de jaren 40: mijn haar krullen, een outfit samenstellen, nieuwe makeup uitproberen, enzovoort. Deze look is misschien wel de meest authentieke die ik ooit maakte!

From time to time, I really enjoy dolling myself up in the style of the 1940s. I curl my hair, put together an outfit, try out a new style of makeup, and so on. This look might be the most authentic one I ever created!

Ik dacht dat ik tijdens de lockdown eindelijk tijd ging hebben om mijn blog bij te werken… Niets is minder waar! Ik heb dan wel meer tijd om dingen te doen, toch gaan de dagen razendsnel voorbij zonder dat ik een artikel post. Vandaag besloot ik om echt eens de tijd te nemen om een artikel te schrijven, dus hopelijk motiveert me dat om het weer vaker te doen!

I thought I would finally have some time to update my blog during lockdown, but that appeared to be no true… I do have more time to do things, but the days seem to fly by without me posting a single article. Today I decided to really take the time to write up a blogpost, and hopefully this will motivate me to do it more often again!

Als ik mijn haar krul zoals ze deden in de jaren 40, borstel ik het nadien eigenlijk altijd op dezelfde manier uit: ik laat de krullen loshangen, draai de voorkant van mijn haar op, en speld de rechterkant vast achter mijn oor. Deze keer wou ik eens voor iets helemaal anders gaan en maakte ik een ‘half poodle’. Ik denk dat je wel kan raden waar de term ‘poodle’ vandaan komt: je speldt je krullen vast boven op je hoofd, zodat het een beetje op de krullen van een poedel lijkt. Weet je niet helemaal wat ik bedoel? Google dan maar eens ‘Lucille Ball’. Deze Amerikaanse actrice maakte de ‘poodle’ beroemd in de jaren 50 van de vorige eeuw.

Whenever I do my hair in the style of the 1940s, I simply brush out my curls, roll up the front of my hair, and pin the right side of my hair behind my ears. It’s almost always the same hairstyle, but this time I decided to go for something a bit different: the so-called ‘half poodle’. I think you can probably guess where the term ‘poodle’ comes from: you pile your curls on top of your head until you start to resemble a poodle. If you still don’t know what I’m talking about, you should definitely google ‘Lucille Ball’. This American actress made the poodle hairstyle world famous in the 1950s.

Een volledige ‘poodle’ ziet er bij mij meestal wat raar uit, dus daarom liet ik de ondertse helft van mijn haar los. Na wat prutsen, opdraaien en vastspelden zag het er toonbaar uit, en als ik het zo op foto zie, zag het er eigenlijk helemaal niet slecht uit! Ik combineerde de look met een mooie lila jurk die wel eens uit de jaren 40 of 50 zou kunnen zijn. Vintage is ze zeker, maar ik kan ze niet precies dateren omdat er nergens een etiket of andere aanwijzing in hangt.

Nu krijg ik weer helemaal zin om vaker nieuwe (lees: vintage) looks uit te proberen! Wie weet ontdek ik nog wel nieuwe favoriete outfits of kapsels.

A full on poodle usually looks a bit strange on me, so I decided to leave the bottom half of my hair undone. After a bit of fiddling, twisting, and pinning it looked halfway decent. If I now look at the pictures, it actually doesn’t look bad at all! I combined the look with a gorgeous lilac dress that could be from the 40s or 50s. It’s definitely vintage, but the lack of tags inside the dress make it harder to date precisely.

When I look at these pictures I get all excited to try out more new (a.k.a. vintage) looks! I might even discover new favourite outfits or hairstyles.

One Comment

  • Delilah

    Love this! I’m very familiar with the hairstyle, but I didn’t know the name. How wonderful it is to learn! You look fabulous!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Email
Facebook
Instagram
%d bloggers like this: