DIY

I knitted a sweater!

Zoals jullie waarschijnlijk al wel weten (als je mijn Instagram volgt) hou ik heel erg van breien. Ik ben altijd wel aan een paar projectjes bezig, en soms probeer ik eens iets nieuws/avontuurlijker uit. Zo breide ik laatst deze zwarte trui, en: hij past! Een trui breien zonder patroon was geen heel slim idee, maar wat ben ik blij dat het toch is gelukt.

As you all probably know by now (if you follow me on Instagram) I love to knit. I’m always knitting several different things, and every now and then I try out something that’s a bit more challenging. That’s also why I decided to knit this black sweater, and: it fits! Knitting a sweater without using a pattern wasn’t a very smart idea, but I’m super happy with the way it turned out.

Ik schreef ooit al een artikel over een bernadette vest die ik had gebreid. Dat zijn van die losse vesten die nog steeds heel populair zijn. Het breien van zo’n bernadette is eigenlijk helemaal niet moeilijk omdat je verschillende stukken breidt en die dan aan elkaar zet. De zwarte trui die ik zelf breide is in dat opzicht helemaal anders. Ik begon namelijk bij de kraag en breide hem helemaal in één stuk. De techniek die ik dan bij de mouwen gebruikte heet raglan. Bij deze techniek loopt er een schuine naad van de kraag naar de oksel en wordt de mouw door steken te meerderen tussen het voor- en achterpand gebreid. Ook wordt deze trui volledig met rondbreinaalden gebreid. Deze naalden hangen aan elkaar vast door middel van een draad. Je breit dan gewoon telkens rond, waardoor je meteen kan zien hoe je trui gaat worden.

Ook deze keer gebruikte ik weer de Royal garen van de Zeeman. Deze wol kost €0,99 per bol en ik vind hem heel makkelijk om mee te breien. Ik koos zwart omdat ik bang was dat er op een lichtere kleur meer foutjes te zien zouden zijn. Ik had nog niet veel ervaring met rondbreinaalden of de raglan-techniek, dus ik wou een beetje op veilig spelen.

I posted an article over a year ago a vest that I had knitted. It’s one of those loose knitted vests that have been super popular lately. Knitting such a vest isn’t very difficult because it literally consists of a couple of pieces that you sew together. The black sweater that I knitted was definitely more complicated in the sense that it’s knitted in one piece. You start with the collar and just knit your way down. The technique that I used on the sleeves is called a raglan. With this technique there is a diagnoal line going from the collar to the armpit. The sleeves are knitted by increasing stitches in between the front and back panels. This sweater was also knitted using circular needles. These needles are attached by a piece of wire which makes it possible for you to knit a ‘tube’ in one go. You simply knit around and around and you can immediately see what your sweater will look like.

For this sweater I again used the Royal yarn from Zeeman. This yarn costs €0,99 per skein of yarn and is really easy to knit with. I chose black this time because I worried that mistakes would show up very clearly in a lighter colour. I didn’t have a lot of experience with circular needles or the raglan technique, so I wanted to play it safe.

Inmiddels ben ik al aan een tweede trui bezig die ongeveer op dezelfde manie wordt gebreid, maar dan met fijnere (blauwe) wol. Ik heb voor mijn tweede trui ook een paar dingen aangepast. Zo brei ik hem iets strakker, vooral aan de mouwen, en brei ik de mouwen ook iets minder lang. Ik gebruikte voor de tweede trui ook een andere techniek om de raglan te breien, wat een specialer effect geeft. Hou zeker mijn Instagram in het oog, want als deze trui af is, laat ik hem daar zeker zien!

After knitting this black sweater I almost immediately started knitting another one (because I liked it so much), but this time using blue yarn. I also changed a couple of things for this second sweater, like making it a bit smaller, especially on the arms, and making the sleeves a bit shorter. I also used a different technique to make the raglan on this second sweater, which makes it look a bit more special. Definitely keep an eye out on my Instagram, because I’ll definitely be showing this sweater there once I’ve finished it!

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Email
Facebook
Instagram
%d bloggers like this: