DIY

Sewing the Brigitte Top from Veritas

Naai je graag, maar ben je nog niet zo ervaren? Of wil je graag leren naaien en zoek je een leuke basic om te maken? Dan is deze Brigitte top uit het nieuwste naaimagazine van Veritas misschien wel iets voor jou!

Do you like sewing, but you’re not an expert yet? Or do you want to learn how to sew and are you looking for a nice basic to make? This Brigitte top from the newest sewing magazine from Veritas might be perfect for you!

Ik vind het super fijn dat ik eindelijk mag aankondigen dat ik één van de nieuwe #VeritasCreators ben! Veritas was op zoek naar een paar creatievelingen die graag nieuwe patronen en knutselprojectjes wilden uittesten, en ik mag vanaf nu bij die groep van creatievelingen horen 😉 In dit artikel vertel ik je meer over het eerste projectje dat ik naaide: een heel simpele top met leuke mouwtjes en een super eenvoudig patroon.

I’m very excited that I finally get to announce that I’m one of the new #VeritasCreators! Veritas was looking for a couple of creative souls to try out new patterns and DIY projects, and I get to be part of that amazing group from now on 😉 In this article I’ll be telling you more about the first project that I sewed: a very simple top with cute sleeves and a very simple pattern.

Ik ben geen super ervaren naaister, maar ik trek mijn plan en leer steeds bij van moeilijkere patronen. In eerdere artikels kon je al lezen dat ik al rokjes, jurkjes, en zelfs al eens een bloes naaide. Ik ben dus geen absolute beginner, maar ik zou me zeker ook geen expert noemen. Alles wat ik weet over patronen heb ik mezelf zo ongeveer aangeleerd, en met een duidelijke uitleg en af en toe hulp van Google of YouTube kom ik toch al een eindje. Ik had nog nooit een patroon van Veritas genaaid of één van hun stoffen gebruikt, dus daarom koos ik als eerste project deze makkelijke blouse. Het patroon bestaat uit vier grote delen (de voorkant, achterkant, en de twee mouwen) en bevat geen rits of knopen. Het patroon is heel duidelijk en ook de uitleg die in het naaimagazine van Veritas staat is vrij duidelijk. Het enige waar ik regelmatig mee heb geworsteld is de stof. Ooh zo mooi, maar best lastig om mee te naaien. De stof is heel glad en heeft van die ingeweven bolletjes die het me af en toe lastig maakten. Ik vond de stof echter zo mooi dat ik er graag iets uit wou maken. Na wat gepruts en gevloek is het gelukt en ik ben heel blij met het resultaat, maar als je rustig wil beginnen raad ik je een iets makkelijkere stof aan 😉

I’m not a super experienced seamstress, but I can sew the basics and more difficult patterns are great for learning new things. In previous articles I already mentioned that I’ve sewn skirts, dresses, and even a blouse. I’m not an absolute beginner, but I also wouldn’t call myself an expert. Everything I know I pretty much taught myself, and with a good step-by-step plan and the occasional help of Google or YouTube I can do quite a lot. I had never tried out a pattern or fabric from Veritas before, so as my first project I chose this easy blouse. The pattern consists of four main parts (the front, the back, and the two sleeves) and it doesn’t contain any zippers or buttons. The pattern is very clear and the explanation that’s in the Veritas magazine is also quite clear. The only thing I struggled with a few times is the fabric. It’s beautiful, but kind of a pain to sew with. The fabric is super smooth and has these little dots that are woven into the fabric and they weren’t always easy to sew over. I do love how the fabric looks and how it falls, and after a bit of struggling it all ended well. If you want to have an easier start, I do however recommend an easier fabric 😉

Ik heb alle stappen van de uitleg gevolgd, behalve die voor de afwerking van de naden. Veritas raadt aan om de naden met een overlock af te werken, maar zo’n machine heb ik niet. Een alternatief is dan om je naden met een zig-zag steek af te werken, maar dat was niet heel makkelijk of heel netjes met deze stof. Daarom koos ik om alles af te werken met een zogenaamde ‘Engelse naad’. Dit is een naad waarbij je de onafgewerkte naden van je stof wegwerkt door eerst de stof met de verkeerde kanten op elkaar op een halve cm aan elkaar te stikken, en dan de stof omdraait tot de twee goede kanten op elkaar liggen, om dan een centimetertje van de rand de delen weer aan elkaar te stikken. Kan je nog volgen? Het is eigenlijk geen moeilijke naad en laat je kledingstuk er toch mooi afgewerkt uitzien.

I followed all the steps that were in the pattern, except for the one about finishing the seams. Veritas recommends to finish the seams with an overlocker, but I don’t have such a machine. An alternative is to use a zig-zag stitch on your edges, but that didn’t go neatly with this kind of fabric. That’s why I went for a French seam to finish my edges. This is a seam with which you hide the unfinished edges of your fabric by first stitching a seam of half a centimeter on the fabric with the wrong sides facing each other. You then turn your fabric around and sew another seam about a centimeter from the edge with the good sides of your fabric facing each other. Was that explanation kind of clear? It’s basically just an easy stitch to make the seams of your clothes look nice and finished.

De stof die ik gebruikte en het naaimagazine zijn te koop in de webshop van Veritas.

The fabric I used and the sewing magazine are for sale on the Veritas webshop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Email
Facebook
Instagram
%d bloggers like this: