Vintage

Tips for Vintage Shopping

Op deze blog komen vaak outfitartikels online waarin ik vintage kleding draag. Ik krijg vrij regelmatig de vraag waar ik al die kleding vind – vintage vind je immers niet in elke winkel die je binnenstapt – en daarom geef ik jullie vandaag enkele tips om het beste vintage spullen te shoppen.

On this blog, I often post outfit articles that feature vintage clothing. I often get the question where I find all of these pieces – you don’t find vintage in every store after all – so today I’ll be giving you some tips on how to shop the best vintage items.

Wees geduldig – Be patient

Een eerste heel belangrijke tip is om geduldig te blijven en niet te verwachten dat je meteen de beste vintage deals gaat scoren. Sommige producten zijn niet meer in een goede staat, soms ligt de prijs wat te hoog, of misschien is het niet iets wat je écht mooi vindt. Ik schuim regelmatig alle kringwinkels in de buurt af, en vaak vind ik er helemaal niks. Je moet echt geluk hebben, dus geef ook niet meteen op als je niet vindt wat je zoekt.

A first and very important tip is to remain patient and not expect to find amazing vintage deals immediately. Sometimes the products are in poor condition, the price may be too high, or it might not be exactly what you were looking for. I regularly visit all of the thrift stores in my neighbourhood, and a lot of the times I don’t find anything I like. You have to be very lucky, so don’t give up straight away if you can’t find anything.

Weet de correcte prijs – Know the right price

Een prijs plakken op bijvoorbeeld een vintage jurk is niet makkelijk. Voor echte designerstukken mag je absoluut wat meer betalen, maar voor bijvoorbeeld een normale jurk zonder etiket uit de jaren 50 zou ik persoonlijk geen 40 euro neertellen. Sommige mensen durven dit wel te vragen, dus zorg ervoor dat je een beetje vertrouwd bent met de prijzen. Ik vind het persoonlijk leuker om echte koopjes te doen, maar het hangt er maar vanaf wat je budget is.

It isn’t easy at all to put a price on, let’s say, a vintage dress. For real designer pieces you definitely can pay a bit more, but for a standard dress from the 50s without a label I personally wouldn’t pay 40 euros. Some people do ask for this much, so make sure you know what the items are worth. I prefer making a bargain, but it all depends on your budget.

Ken de verschillende stijlen – Know the different styles

Dit hangt een beetje samen met de vorige tip. Om de juiste prijs te weten is het namelijk belangrijk dat je ook ongeveer weet uit welke periode het kledingstuk komt. Ik ben hier ook absoluut geen expert in, maar na er al enkele jaren mee bezig te zijn heb ik toch al een goed idee van welke stijl bij welk decennium hoort. Het kleedje op de eerste foto in dit artikel, bijvoorbeeld, is volgens mij van ergens in de jaren 50. Ze is van het merk Betty Barclay (dat vandaag nog steeds bestaat), en de stijl komt heel erg overeen met andere jurken uit die periode.

This tip is in some ways connected to the previous one. Before you can know the correct price for an item, you have to know which decade it comes from. I’m not an expert in this at all, but after buying and selling vintage for a couple of years, I do have a good idea of what style goes with which decade. The dress in the first picture in this article, for example, I would put somewhere in the 1950s. It’s from the brand Betty Barclay (which still exists today), and the style really corresponds with the styles in that decade.

Retro is geen vintage – Retro isn’t vintage

Veel mensen halen de termen ‘retro’ en ‘vintage’ door elkaar. Eigenlijk is het heel simpel: vintage is alles wat ouder is dan 25 jaar, en retro is alles wat nieuw is, maar wel in een vintage stijl. (Online) verkopers adverteren hun producten dus ook heel vaak fout, en daarom is het heel belangrijk om zelf goed te kijken of het om retro of echte vintage gaat. Kijk bijvoorbeeld naar het materiaal, het merk, gebruikssporen, enzovoort. Het internet is een fantastische bron van informatie als je meer te weten wil komen over een product!

A lot of people mix up the terms ‘retro’ and ‘vintage’. It’s actually very simple: vintage is everything that’s older than 25 years. Everything that’s new, but has a vintage style, is called retro. (Online) sellers often use these terms incorrectly, so it’s important to see for yourself whether it’s retro or vintage. To do this, you can look at things like the material, the brand, signs of use and so on. The internet is a great source of information if you want to know more about a product!

Dat waren de tips voor dit artikel, maar misschien post ik binnenkort wel een deel 2 – als jullie het leuk vinden tenminste 😉

That were all the tips for this article, but I might post a part 2 in the future – if you guys like that idea, of course 😉

 

~ Hannelore

2 Comments

  • Elisa

    Superleuk artikel en wat een goeie tips! Ik koop zelf heel graag vintage en tweedehands en heb zelf ook zo mijn ‘regeltjes’ die ik altijd probeer na te leven tijdens het vintage shoppen. Zo hou ik mezelf steeds voor om àlles te passen wat ik mooi vind – omdat de maten op het etiket vaak totaal niet meer overeen komen met onze maatvoering vandaag. Zo heb ik al veel pareltjes gekocht waarvan ik op voorhand dacht dat ze niet mooi zouden passen 🙂 Die tip van ‘weet de prijs’ vind ik echt een goeie! Jammer dat vintage zo gehypet is tegenwoordig dat verkopers er bij momenten echt de meest zotte prijzen voor durven vragen.

    • Hannelore

      Alles passen is inderdaad ook een belangrijke tip! Ik heb zo ook al kleding gevonden die volgens het etiket 4 maten te groot zou zijn. En die verkopers, daar kan ik me echt aan ergeren! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Email
Facebook
Instagram
%d bloggers like this: